FAZA 2 – faza równomiernego rytmu utraty wagi

FAZA 3 - faza utrwalenia – by uchronić się przed efektem Jo-Jo

 

FAZA 1 – faza ataku na tłuszcz – faza uderzeniowa

Najbardziej drastycznym jest etap pierwszy, uderzeniowy, faza ataku. Dr Pierre Dukan opracował dietę proteinową, uwzględniając zachowania i odczucia osoby odchudzającej się w trakcie trwania kuracji. Wie, że efekty widoczne po kilku dniach stosowania diety odchudzającej, najbardziej mobilizują do kontynuowania jej do końca, dlatego faza ataku, ma w ciągu tych kilku dni, przyczynić się do utraty kilku kilogramów wagi.

Faza ataku powinna trwać pięć dni. W fazie ataku, można spożywać jedynie chude mięso, najlepiej grillowane lub pieczone, wszelkie ryby, drób bez skóry oraz nabiał. Mięso dodatkowo można doprawiać przyprawami pobudzającymi trawienie, takimi jak ocet, musztarda, lub chili. Bardzo ważne jest spożywanie dużej ilości wody mineralnej, z niską zawartością soli mineralnych. W trakcie diety proteinowej organizm człowieka oczyszcza się z toksyn, które wydalane są z organizmu wraz z potem lub moczem. Spożywanie 1,5 litra wody dziennie, przyspiesza proces wydalania toksyn z organizmu.

Efekt odchudzania w fazie ataku jest bardzo zbliżony do efektu głodówki, jednak z tą różnicą, że dieta proteinowa nie powoduje uczucia głodu. Ponadto dieta proteinowa dostarcza organizmowi dużych ilości białek oraz innych składników odżywczych, które są niezbędne organizmowi do regulowania procesów przemiany materii. Białka stanowią budulec mięśni i tkanek, odpowiadają za prawidłowy rozwój człowieka oraz bardzo ważne źródło energii. Przy spalaniu 1g białka powstaje 4 kcal energii, dlatego będąc na diecie proteinowej, nie jesteśmy osłabieni, jak na głodówce. Białka stanowią budulec kości, mięśni, skóry, krwi, hormonów, paznokci, stąd też dostarczanie ich zapewni organizmowi prawidłowe funkcjonowanie całego ustroju. Nadmiar białka wydalany jest z organizmu człowieka, więc nie trzeba obawiać się, że możemy dostarczyć go organizmowi za dużo.

Produkty dozwolone w trakcie PROTAL I

1CHUDE MIĘSAwołowina (z wyjątkiem antrykotu i rozbratla, ze względu na dużą zawartość tłuszczu), cielęcina (można przygotować kotlety z kością po wcześniejszym usunięciu tłuszczu), konina (z wyjątkiem łaty). Nie wolno natomiast spożywać jagnięciny i wieprzowiny.
2PODROBYwątroby: drobiowe, wołowe, cielęce, ozory cielęce lub wołowe (czubek), cynadry.
3RYBYwszystkie ryby, niezależnie od tego, czy są to ryby tłuste, chude, białe. Mogą być podawane w dowolnej postaci: surowe, pieczone, wędzone lub gotowane (sardynka, makrela, tuńczyk, łosoś, sola, dorsz, dorada, okoń, merlan, reja, pstrąg, miętus). Można również spożywać ryby w konserwach, ważne jednak, aby były to ryby w sosie własnym, a nie np. oleju.
4OWOCE MORZASkorupiaki i mięczaki takie jak: krewetki, gambasy, kraby, homary, ostrygi.
5DRÓBNie należy spożywać ptaków o płaskich dziobach, czyli kaczek i gęsi. Można za to jeść pozostały drób, jednak należy spożywać go bez skóry (pod skórą znajduje się najwięcej tłuszczu).
6CHUDE WĘDLINYz zawartością tłuszczu do 4%, czyli prawdziwa chuda szynka, golonka, wędliny z indyka lub wieprzowe, oczywiście chude. Nie należy spożywać wędzonej szynki.
7JAJAdozwolone są w każdej postaci.
8CHUDY NABIAŁodtłuszczone twarożki, serki homogenizowane, jogurty, najlepiej naturalne (choć można spożywać też owocowe, ale należy się ograniczyć do ilości dwóch takich jogurtów dziennie).
9PŁYNYDla uzyskania prawidłowego efektu diety, należy spożywać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie. Najlepiej, jeśli będzie to nisko mineralizowana woda nie gazowana, jednak kawa, herbata, napoje i herbatki owocowe również są dozwolone.
10 ŚRODKI WSPOMAGAJĄCEdo słodzenia kawy czy herbaty można użyć słodziku, do przyprawy potraw octu, tymianku, ziół, pietruszki, cebuli, szczypiorku, czosnku oraz innych przypraw, wspomagających trawienie (musztarda, sól – nie za dużo, cytryna – jako sok z owocu, ogórki korniszony). Przyprawy dodatkowo wpływają na odczucie sytości.

Przykładowy jadłospis dnia w fazie PROTAL I?

Należy pamiętać, aby codziennie spożywać przynajmniej 1,5 litra płynów wymienionych powyżej, w punkcie 9.

Jadłospis - PRZYKŁAD 1

rano: 2 jajka na twardo, tuńczyk w sosie własnym. Oba składniki można ze sobą wymieszać (jajka oczywiście rozdrobnione), oraz doprawić pieprzem, solą lub ziołami.

południe: udko z kurczaka gotowane na wywarze z kostką rosołową lub vegetą. Udko obrać ze skórki, posypać tymiankiem lub ziołami prowansalskimi i podgrzać w piekarniku lub mikrofali.

wieczór: serek wiejski light z 2 łyżkami otrąb owsianych, flan z jajek (3 jajka, szklanka mleka, trochę soli – wszystkie składniki dobrze wymieszać, wlać na patelnię bez tłuszczu i smażyć).

Jadłospis - PRZYKŁAD 2

rano: serek wiejski light, 1 jajko na twardo, 2 plastry polędwicy z indyka

obiad: kurczak z rożna

kolacja: szczupak pieczony w folii ( przyprawiony vegetą plus w środku wyłożony plasterkami czosnku)

Jadłospis - PRZYKŁAD 3

rano: pół lub cała makreli, kubek herbaty

południe: pierś z kurczaka – gotowana, można doprawić ziołami

kolacja 1: półtora fileta śledziowego w marynacie (Bismarc), jajko na twardo w łódeczki (posypane papryką ostrą), szklanka wody

kolacja 2: szklanka mięty, jogurt bałkański w kefirem (estragon, oregano)

Jadłospis - PRZYKŁAD 4

rano: omlet z 3 jaj smażony na patelni bez tłuszczu, kawa

drugie śniadanie: twarożek chudy ze szczypiorkiem (100g)

obiad: wątróbki drobiowe gotowane, doprawione vegetą

kolacja: serek homogenizowany odtłuszczony

Jadłospis - PRZYKŁAD 5

rano: plaster lub dwa szynki wieprzowej chudej, jogurt bałkański z 2 łyżkami otrąb owsianych i pół kefiru (do tego przyprawy: estragon, oregano, szczypta vegety)

popołudnie: filet z indyka pieczony z ziołami i czosnkiem

wieczorem: kefir lub jogurt naturalny z łyżką otrąb, na talerzu: jajko w ćwiartki, 2 plastry polędwicy z indyka w kawałeczki, łyżka jogurtu bałkańskiego lekkiego (niby majonez;), szklanka mleka

Przykładowe przepisy w fazie PROTAL I

Chleb Dukana z otrębami owsianymi
czyste proteiny (PP)

Proporcje na 1 osobę:
1 łyżka do zupy otrąb zbożowych
2 łyżki do zupy otrąb owsianych
1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0%
1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia
1 całe jajko
kilka kropli dowolnego aromatu

Miksować otręby przez około 1 minutę, w celu uzyskania konsystencji mąki. Następnie otręby przesypać do pojemnika i dodać kolejne składniki. Zagnieść dobrze ciasto, nie trzeba odstawiać go do wyrośnięcia. Ugniecione ciasto przełożyć do formy i piec w mikrofali przez ok. 4 minuty. Po upieczeniu pozostawić wyjęte do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia.

Chlebek Dukana lekko modyfikowany
na blaszkę podłużną 30cm na 12cm

3 łyżki do zupy otrąb pszennych
6 łyżek do zupy otrąb owsianych
1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%
1/2 paczki drożdży
1/2 szkl. mleka
2 całe jajka
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
kilka kropli aromatu śmietankowego

Miksować otręby przez około 1 minutę, w celu uzyskania konsystencji mąki. Zagrzać mleko, nie może być jednak zbyt gorące. Rozpuścić w nim drożdże, pozostawić, aby urosło. Zmielone uprzednio otręby należy przesypać do miski lub pojemnika i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aby powstało jednolite ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, można dodać jej ok. 4 łyżek, aby konsystencja ciasta była jak na lane kluski. Przelać ciasto do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką kukurydzianą, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut.

Chlebek kukurydziany

175 g skrobii kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
w przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju, ale nie trzeba ich dawać koniecznie.

Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować, bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej.

Jeśli chlebek nie chce wyrastać, do ciasta można dodać trochę otrębów pszennych.

Grillowane piersi kurczaka w slodko-kwaśnej marynacie

3 filety z piersi kurczaka
2-3 szklanki letniej wody
1 łyżka słodziku
2-2,5 łyżeczki soli
2-3 łyżeczki słodkiej papryki
2 cytryny, pokrojone w plasterki
4-6 ząbków czosnku, przekrojonych na połówki
1 cebula, pokrojona w talarki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pęczek świeżej bazylii, posiekanej
świeżo zmielony czarny pieprz

Do miski z letnią wodą wsypać słodzik, sól, paprykę i zioła prowansalskie. Wymieszać. Do szczelnego woreczka przełożyć cebulę, trochę czosnku, kilka plastrów cytryny, trochę bazylii, filety z piersi kurczaka, potem resztę cytryny, czosnku i bazylii. Następnie wlać wodę z solą, cukrem i papryką. Woreczek szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki na 1,5 godziny. Ruszt nasmarować olejem. Piersi z kurczaka ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Smażyć przez ok. 5 minut z każdej strony. W trakcie smażenia posypać pieprzem. Przełożyć na talerze. Podawać.